0345-231000 info@tcbroekgraaf.nl
Selecteer een pagina

Goede mondzorg is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kind. Helaas krijgen veel kinderen in Nederland niet de nodige preventieve mondzorg. Om hier verandering in te brengen, heeft de KNMT (de beroepsorganisatie van tandartsen) onlangs de campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!‘ gelanceerd. Deze campagne benadrukt het belang van regelmatige tandartsbezoeken en de rol van ouders bij het poetsen van de tanden van hun kinderen.

Zo zorg je voor de tanden van je kind

Als ouder speel je een belangrijke rol in het creëren van goede mondverzorgingsgewoonten bij je kind. Het begint al met het helpen en begeleiden van je kind bij het poetsen van de tanden. Door samen met je kind te poetsen, kun je ervoor zorgen dat alle tanden en kiezen goed gereinigd worden en dat tandplak geen kans krijgt om schade aan te richten.

Daarnaast is het ook van groot belang om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. Veel ouders zijn zich er niet van bewust dat tandartsbezoeken voor kinderen tot 18 jaar volledig worden vergoed door de basisverzekering. Dit betekent dat het je als ouder niets extra kost om je kind naar de tandarts te brengen. Het regelmatig controleren van het gebit van je kind kan vroegtijdige problemen opsporen, waardoor ernstigere tandheelkundige problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Naast de dagelijkse mondverzorging, zoals het poetsen van de tanden, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan voeding. Suikerrijke snacks en dranken kunnen het risico op tandbederf vergroten. Probeer daarom de consumptie van suikerhoudende producten te beperken en geef de voorkeur aan gezonde alternatieven zoals fruit, groenten en water. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan een goede mondgezondheid.

Een gezond gebit voor jouw kind

Een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor de mondgezondheid van je kind, maar heeft ook invloed op de algehele gezondheid en het zelfvertrouwen. Tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen pijn veroorzaken, problemen met eten en spreken veroorzaken en zelfs de ontwikkeling van het gezicht en de kaak beïnvloeden. Door tijdig in te grijpen en preventieve maatregelen te nemen, kunnen deze problemen worden voorkomen of geminimaliseerd.

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor! Door als ouder actief betrokken te zijn bij de mondgezondheid van je kind en regelmatige tandartsbezoeken te stimuleren, zorg je ervoor dat je kind een gezond en sterk gebit ontwikkelt. Het is een verantwoordelijkheid die we samen dragen.

De preventieve mondzorgcampagne van de KNMT heeft als doel om ouders bewust te maken van het belang van goede mondverzorging bij kinderen en hen te motiveren om actief deel te nemen aan het behoud van een gezond gebit. Door samen te werken met tandartsen en andere zorgverleners streven ze ernaar om het aantal kinderen dat achterblijft in preventieve mondzorg te verminderen.

Zo maak je als ouder tandenpoetsen leuk

Als ouder kun je verschillende stappen nemen om de mondgezondheid van je kind te bevorderen. Allereerst is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Laat zien dat je zelf regelmatig je tandenpoetst en maak er een gezamenlijke activiteit van met je kind. Dit kan het poetsen leuker en interactiever maken. Gebruik bijvoorbeeld liedjes, verhalen of speciale kindertandpasta om het poetsen aantrekkelijker te maken.

Daarnaast is het van belang om je kind aan te moedigen om zelfstandig te poetsen naarmate het ouder wordt. Leer je kind de juiste techniek en geef hem of haar de verantwoordelijkheid om zelf de tanden te poetsen. Blijf echter wel toezicht houden en ondersteunen waar nodig, vooral bij jongere kinderen.

De tanden van je kind verdienen de nodige zorg en aandacht

Door samen te werken met tandartsen en actief deel te nemen aan de preventieve mondzorg van je kind, kun je een gezond gebit bevorderen en toekomstige tandheelkundige problemen voorkomen. De campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ benadrukt het belang van deze samenwerking. Laten we samenwerken om de mondgezondheid van onze kinderen te verbeteren en hun stralende glimlach te behouden. Doe jij ook mee?

Inschrijven

Is jouw kind nog geen patiënt bij ons? Schrijf je kind hier in!

Ook als je zelf geen patiënt bent in onze praktijk, kan je kind bij ons terecht om spelenderwijs aan de tandarts te wennen.